Сучасне матеріалознавство та товарознавство: теорія, практика, освіта
Вы хотите отреагировать на этот пост ? Создайте аккаунт всего в несколько кликов или войдите на форум.

УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПОСУДОГОСПОДАРЧИХ ВИРОБІВ З ПЛАСТМАС, ЩО КОНТАКТУЮТЬ З ХАРЧОВИМИ ПРОДУКТАМИ, ШЛЯХОМ ТОВАРОЗНАВЧОЇ ЕКСПЕРТИЗИ

Перейти вниз

УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПОСУДОГОСПОДАРЧИХ ВИРОБІВ З ПЛАСТМАС, ЩО КОНТАКТУЮТЬ З ХАРЧОВИМИ ПРОДУКТАМИ, ШЛЯХОМ ТОВАРОЗНАВЧОЇ ЕКСПЕРТИЗИ Empty УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПОСУДОГОСПОДАРЧИХ ВИРОБІВ З ПЛАСТМАС, ЩО КОНТАКТУЮТЬ З ХАРЧОВИМИ ПРОДУКТАМИ, ШЛЯХОМ ТОВАРОЗНАВЧОЇ ЕКСПЕРТИЗИ

Сообщение автор Admin Вт Фев 25 2014, 19:21

Крюк Т. В., к.х.н., доц.
ДонНУЕТ ім. М. Туган-Барановського, м. Донецьк


УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПОСУДОГОСПОДАРЧИХ ВИРОБІВ З ПЛАСТМАС, ЩО КОНТАКТУЮТЬ З ХАРЧОВИМИ ПРОДУКТАМИ, ШЛЯХОМ ТОВАРОЗНАВЧОЇ ЕКСПЕРТИЗИ

Аналіз періодичних видань, інформації у мережі Інтернет та статистичних даних показує, що на ринку пластикового посуду спостерігається щорічне збільшення частки імпортної продукції. Так, в 2011 р. імпорт посуду збільшився в грошовому вираженні на 37 %, а в 2012 р. – на 27 % по відношенню до 2010 р. [1]. На одного жителя України доводиться одноразових упаковок і посуду на суму близько $ 80 [2].
Основними постачальниками посуду є виробники з Китаю, які порівняно недорого пропонують «аналоги» продукції відомих світових брендів. Продукція українських виробників не користується попитом у покупців тому, що вона неконкурентоспроможна за ціною − дорожче китайських аналогів на 10-15 %. Висока собівартість продукції через великі енерго- та інші види витрат, а також, як правило, використання застарілого обладнання не дозволяє знизити ціни на товар і збільшити обсяги виробництва. Частка вітчизняних виробників посуду постійно скорочується, в 2013 р. цьому посприяв і той факт, що купівельна активність, різко збільшена перед Євро-2012, після закінчення чемпіонату також сильно знизилася.
Пластмасові виробі в залежності від виду полімерної складової можуть представлять потенційну загрозу для здоров’я людини, тому для таких товарів актуальними є дослідження на дотримання вимогам нормативних документів, які є основою для визнання об’єктів дослідження безпечними (або небезпечними) для використання людиною у побуті.
В Україні на сьогоднішній день немає жодного документу, що регламентує вимоги щодо посудогосподарчих виробів з пластмас, контактуючих з харчовими продуктами. Узагальнюючі відомості, що викладено у Інструкції по санітарно-хімічному дослідженню виробів, виготовлених з полімерних та інших синтетичних матеріалів, призначених для контакту з харчовими продуктами МОЗ СРСР від 02.02.1971 № 880-71 та державний стандарт Російської Федерації ГОСТ Р 50962-96 «Посуда и изделия хозяйственного назначения из пластмасс. Общие технические условия», в яких містяться вимоги до показників якості пластмасового посуду господарчого призначення та описано методи їх дослідження, нами було висвітлено вимоги до таких виробів, які викладені нижче.
1. Посуд не повинен віддавати в повітряне середовище і в розчини, що з ним контактують, речовини в кількостях, шкідливих для здоров'я людини, що перевищують допустимі кількості міграції, а також сполуки, здатні викликати канцерогенний, мутагенний та інші ефекти, що негативно впливають на здоров’я людини.
2. Поверхня виробу має бути чистою, гладкою, без раковин, тріщин, напливів, нерівностей і не липкою. Внутрішня поверхня повинна мати світлий тон. Посуд не повинен мати оцінку за запах вище одного бала відповідно до шкали оцінювання запаху виробів з пластмас.
3. Зовнішній вигляд посуду не повинен змінюватися при контакті з харчовими продуктами.
4. Посуд не має змінювати органолептичні властивості харчових продуктів після їх контакту, тобто харчові продукти не повинні мати будь-яких особливостей в порівнянні з контрольними харчовими продуктами.
5. На виробах має бути вказано: назва матеріалу, з якого виготовлено виріб, і його марка; назва заводу-виробника; область застосування (товарний знак).
6. До виробу повинен бути прикладений проспект, в якому повинно бути вказано: для яких цілей і для контакту з якими продуктами призначається даний виріб; умови його використання; способи мийки.
7. Значення показників якості виробів господарчого призначення з пластмас повинні відповідати нормам, що наведено у табл.1
Перелік окремих інгредієнтів, що необхідно визначати у полімерних виробах, які контактують з харчовими продуктами, міститься у [3]. Якщо брати до уваги той факт, що основою пластикового посуду є полімерні матеріали, макромолекули яких побудовані з поліпропілену, полістиролу та полікарбонату, то для виробів з поліпропілену необхідно встановлювати вміст формальдегіду (якій утворюється в процесі деструкції полімеру), для виробів з полістиролу – вміст стиролу, для виробів з полікарбонату на основі бісфенолу А – вміст фенолу.
Таблиця 1 – Показники якості пластмасового посуду
Найменування показника Норма
Стійкість до гарячої води виріб повинний зберігати зовнішній вигляд і фарбування, не деформуватися й не розтріскуватися при температурі 70±5 оС
Міграція барвника не допускається
Хімічна стійкість виріб повинний бути стійким до розчинів кислот і дії мильних лужних розчинів
Стійкість до забруднення виріб повинний гарно відмиватися від забруднень
Стійкість рисунка флексографічної печатки до липкої стрічки, бал 2−3
(3 бали − на липкій стрічці немає слідів фарбування; 2 бали − незначне відшаровування фарби; 1 бал − повне відшаровування фарби)

Таким чином, на основі аналізу нормативних документів щодо посудогосподарчих виробів з пластмас, що контактують з харчовими продуктами, обґрунтовано вимоги до таких виробів при проведенні їх товарознавчого дослідження. До виробів з полімерних матеріалів «харчового» призначення органами державного нагляду пред’являється ряд вимог. Насамперед, такі вироби: не повинні віддавати в повітряне середовище і в продукти, що з ним контактують, речовини в кількостях, шкідливих для здоров'я людини; мати світлий тон, гладку, без тріщин, не липку поверхню; не мати неприємного запаху, не змінювати свої органолептичні властивості після контакту з харчовими продуктами; мати маркування, в якому зазначається полімер, з якого виготовлений виріб, та область його застосування.

Список використаних джерел: [1] Сумарний обсяг імпорту та екпорту окремих підгруп товарів за кодами УКТЗЕД // [Електронний ресурс]. − Режим доступу: http://www.customs.gov.ua/ dmsu/control/cstat/f11a/showstat. [2] О пользе пластика и силикона / Н. Кузнецова // Новости торговли. – 2008. – № 3 (121). – С. 50-53. [3] Инструкция по санитарно-химическому исследованию изделий, изготовленных из полимерных и других синтетических материалов, предназначенных для контакта с пищевыми продуктами : Инструкция Минздрава СССР от 02.02.1971 г. № 880-71.
Admin
Admin
Admin

Сообщения : 129
Дата регистрации : 2014-02-25

https://materialtovarzn.forum2x2.ru

Вернуться к началу Перейти вниз

Вернуться к началу

- Похожие темы

 
Права доступа к этому форуму:
Вы не можете отвечать на сообщения