Сучасне матеріалознавство та товарознавство: теорія, практика, освіта
Вы хотите отреагировать на этот пост ? Создайте аккаунт всего в несколько кликов или войдите на форум.

РОЛЬ БІОФОРТИФІКАЦІЇ У ПІДВИЩЕННІ ВМІСТУ МІКРОНУТРІЄНТІВ У СВІЖИХ ОВОЧАХ І ПОКРАЩЕННІ ЇХ ЯКОСТІ

Перейти вниз

РОЛЬ БІОФОРТИФІКАЦІЇ У ПІДВИЩЕННІ ВМІСТУ МІКРОНУТРІЄНТІВ У СВІЖИХ ОВОЧАХ І ПОКРАЩЕННІ ЇХ ЯКОСТІ Empty РОЛЬ БІОФОРТИФІКАЦІЇ У ПІДВИЩЕННІ ВМІСТУ МІКРОНУТРІЄНТІВ У СВІЖИХ ОВОЧАХ І ПОКРАЩЕННІ ЇХ ЯКОСТІ

Сообщение автор Admin Вт Фев 25 2014, 19:39

Юдічева О.П., к.т.н., доц.
ПУЕТ, м. Полтава


РОЛЬ БІОФОРТИФІКАЦІЇ У ПІДВИЩЕННІ ВМІСТУ МІКРОНУТРІЄНТІВ У СВІЖИХ ОВОЧАХ І ПОКРАЩЕННІ ЇХ ЯКОСТІ


Харчування – важливий фактор здорового, гармонійного і повноцінного життя людини, яким не можна нехтувати. Кожна сучасна людина має право на збалансоване та безпечне харчування і для досягнення даної мети потрібно використовувати всі можливості.
Все частіше проблеми зі здоров’ям людей пов’язують з «прихованим голодом» (недостатньою кількістю в харчовому раціоні мікронутрієнтів – вітамінів і мінеральних речовин), яка, на жаль, набуває глобальних масштабів. За результатами досліджень, що були проведені ЮНИСЕФ, із 800 тис. людей, які щорічно гинуть з причини недостатності цинку, 450 тис. – діти. Біля двох мільйонів людей вживає з їжею дуже мало йоду, що негативно впливає на інтелектуальний розвиток. Висока материнська смертність під час пологів, смертність дітей перших п’яти років життя – все це наслідки «прихованого голоду» [1].
У світі для вирішення даної проблеми не один рік застосовують фортифікацію – стратегію, яка націлена на створення функціональних харчових продуктів шляхом внесення цільових нутрієнтів під час їх промислового виробництва [2]. Фортифікація продуктів практикується більше ніж в 50 країнах. Найчастіше проводять збагачення харчових продуктів залізом, фолієвою кислотою, йодом.
Але, з іншого боку, не всі вчені-медики позитивно відносяться до такого радикального методу оздоровлення. Зокрема, британські онкологи переконані в тому, що надмірне споживання синтетичних фолатів може стати причиною виникнення цілої низки захворювань, викликаних утворенням пухлин. Їх побоювання обґрунтовані: у недавньому огляді, опублікованих в одному з найавторитетніших медичних журналів світу JAMA (Журнал Американської Медичної Асоціації), наведені результати аналізу 68 клінічних досліджень таких, здавалося б, нешкідливих вітамінів-антиоксидантів, як Е, А і бета-каротин (у дослідженнях брало участь 232 606 осіб). Виявилось, що надмірне вживання зазначених мікронутрієнтів у складі біодобавок призводить до підвищення смертності, в першу чергу, саме від злоякісних новоутворень [3].
Науковці знайшли вихід. Останнім часом, крім штучного збагачення продуктів харчування, за кордоном все більшого розвитку отримує і інший напрям, який ґрунтується на екологічно чистих агротехнічних і агрохімічних технологіях підвищення вмісту мікронутрієнтів безпосередньо в рослинах, призначених як для споживання людиною, так і кормових цілей. Фахівці міжнародного інституту з дослідження політики живлення (США) вважають, що даний напрям, що отримав назву biofortification (біопосилення, біозбагачення) має велике майбутнє, економічно виправданий і перспективний. Популярність отримуваної таким чином продукції сільськогосподарського рослинництва неухильно росте в країнах Західної Європи і США. Недолік лише в тому, що для вирішення цього завдання за кордоном використовуються в основному метод створення генномодифікованих продуктів, відношення до яких у всьому світі досить неоднозначне і, навіть, відверто негативне [3]. Значно кориснішими для здоров’я людей є продукти, в яких їх харчова цінність підвищується шляхом «природного біозбагачення», тобто в результаті регульованої зміни обміну речовин (метаболізму), направленого на підвищення біосинтезу рослинами вітамінів і створення ефективних біоорганічних комплексів.
Для біофортифікації важливими мікронутрієнтами свіжих овочів в Україні використовують екологічно безпечні методи землеробства, наприклад, ті, в основі яких лежить використання симбіотичних багатокомпонентних бактеріальних препаратів. «Ріверм» – органічне, екологічно безпечне добриво, яке розробили Міжнародний Екологічний Фонд «AQUA-VITAE» і Національний Аграрний Університет. Даний препарат містить в собі збалансовані елементи живлення, а також важливі для продукції рослинництва макро- і мікроелементи: азот, фосфор, калій, магній тощо. «Ріверм» пройшов державні випробування і зареєстрований в Україні,а також признаний міжнародною організацією System of Independent Certification (SIC) екологічно чистим добривом, що відповідає міжнародному стандарту ISO 14024:1999 [4].
Нами було досліджено особливості накопичення важливих мікронутрієнтів, зокрема цинку і фолієвої кислоти, у динях і кавунах, вирощених за стандартної технологією, і в овочах, під час вирощування яких застосовано інноваційну технологію.
У досліджуваних зразках баштанних овочів, вирощених з «Рівермом», можна прослідкувати тенденцію до збільшення вмісту цинку. Наприклад, в кавунах сорту Орфей містилося 3,40 мг/кг цинку, що на 0,19 мг/кг більше, ніж у контрольному зразку, а в динях його вміст сягав 3,19 мг/кг (контроль – 3,04 мг/кг). Добова потреба в цинку складає 12-15 мг (жінки, які годують немовлят – 25 мг) і овочі є важливим компонентом харчування, який може забезпечити організм людини даною сполукою. За результатами досліджень можна зробити висновок про те, що кавуни і дині, вирощені з «Рівермом», здатні накопичувати більшу кількість цинку у своєму складі, ніж овочі, вирощені з використанням традиційної технології. Дині Фортуна, під час отримання яких додавали добриво «Ріверм» містили у своєму складі 1,90 мг/кг міді (контроль – 1,67 мг/кг), а кавуни сорту Орфей – 2,60 мг/кг (контроль – 2,57 мг/кг).
Найбільшою кількістю фолієвої кислоти відрізнялися зразки баштанних культур, які вирощували з «Рівермом». Дині Фортуна містили у своєму складі 59,6 мкг% вітаміну В9, а кавуни Орфей 46,8 мкг% (рис.3). Вітамін В9 (фолієва кислота) бере участь в процесах згортання крові і кровотворення. Потреба дорослої людини у вітаміні В9 – 0,2 мг на добу. Кавуни і дині, вирощені з органічним добривом «Ріверм» є надійним джерелом надходження даного вітаміну до організму людини.
Використання рідкого органічного екологічно безпечного добрива «Ріверм» під час вирощування продукції рослинництва є одним із методів біофортифікації продуктів харчування, адже овочі, вирощені з використанням запропонованої технології здатні природним шляхом накопичувати більшу кількість потрібних людині мікронутрієнтів, зокрема, таких важливих на сьогодні компонентів харчування як залізо і фолієва кислота. Важливо також, що свіжі овочі в Україні можна отримувати без застосування великої кількості мінеральних добрив і отрутохімікатів, які накопичуються в ґрунтах, а через овочі надходять до організму людини.

Список використаних джерел: 1. «Скрытый голод» - сытое брюхо к здоровью глухо.- [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.nutri-facts.org/Detail-Expert-Opinion.108+M58bbce36ee0.0.html. 2. Пути решения.- [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://markets.uzreport.com/fakti.cgi?lan=r&id=18832. 3. Удинцев С.Н. Самый главный продукт - [Електронний ресурс] – Режим доступу: <http://www.sibniit.tomsknet.ru/index.php?option=com_content&task=view&id=158&Itemid=62>. 4.Козак В.В. Принципы экологически безопасного земледелия [Текст] /В.В. Козак -К.: МЭФ „AQUA-VITAE”, 2009.-38 с.
Admin
Admin
Admin

Сообщения : 129
Дата регистрации : 2014-02-25

https://materialtovarzn.forum2x2.ru

Вернуться к началу Перейти вниз

Вернуться к началу


 
Права доступа к этому форуму:
Вы не можете отвечать на сообщения