Сучасне матеріалознавство та товарознавство: теорія, практика, освіта
Вы хотите отреагировать на этот пост ? Создайте аккаунт всего в несколько кликов или войдите на форум.

ФОРМУВАННЯ РИНКУ ХАРЧОВИХ КОНЦЕНТРАТІВ

Перейти вниз

ФОРМУВАННЯ РИНКУ ХАРЧОВИХ КОНЦЕНТРАТІВ Empty ФОРМУВАННЯ РИНКУ ХАРЧОВИХ КОНЦЕНТРАТІВ

Сообщение автор Admin Вт Фев 25 2014, 19:48

Хмельницька Є.В., к.т.н.; Власова К.В.
ПУЕТ, м. Полтава


ФОРМУВАННЯ РИНКУ ХАРЧОВИХ КОНЦЕНТРАТІВ
Харчові концентрати - особлива група харчових продуктів, що характеризується високою концентрацією сухих речовин і хорошим їх засвоєнням. Вони відрізняються швидкістю та простотою використання у зв'язку з особливою обробкою сировини та дозуванням її за заданими рецептурами. Харчові кон¬центрати у процесі виготовлення звільнюються від значної кількості води, тому вони стійкі при зберіганні.
Виробництво харчових концентратів у розвинутих країнах світу з кожним роком зростає. В Україні найбільші підприємства по виробництву харчових концентратів розташовані у Дніпропетровську, Одесі та Колунданах (Тернопільська обл.). Невеликі харчові фабрики у різних областях України та деякі овочесушильні заводи виготовляють окремі групи харчових концентратів.
Разом з тим, асортимент харчових концентратів, що поступають на ринок України, значно розширився за рахунок різних груп продукції закордонного виробництва. Одним із найбільш серйозних конкурентів України з виробництва харчових концентратів є фірма "Кnог", яка входить до складу об'єднання "Best Food". Обсяги виробництва харчових концентратів наведено на рис.1.
Останнім часом в Укра¬їні досить швидких темпів розвитку набу¬ла харчово-концентратна галузь. Це пов'язано з багатьма ас¬пектами життєдіяльності лю¬дини, перш за все - з дефіци¬том часу, темпом життя сучас¬ної людини, в якої не вистачає часу на приготування їжі. Особливої популярності набу¬вають продукти швидкого при¬готування (fast food). Серед перших обідніх страв є два основні сегменти: традиційні та швидкого приготування. їх співвідношення на ринку збільшується в бік останніх. Перші варять 10-15 хв., остан¬ні - 3-5 хв.








Рисунок 1 – Асортимент харчових концентратів представлених на ринку в 2011-2012 рр.

Серед найбільших виробни¬ків цієї продукції варто відзна¬чити: Eurofood GD (ТМ, Gallina Blanca), Nestle S.A. (Maggi), Алексеєвський завод продто¬варів (ТМ "Ласочка"), Одеса-харчокомбінат (ТМ "Тетя Со¬ня"), Колиндянський завод харчоконцентратів, Unіlever (Knorr), Podvarca (Vegeta), Еко-техніка (ТМ "Еко"), Укрконди-терпромторг-1 (концерну Укрпромінвест, ТМ "Мрія"), Русский продукт. Основні продукти, що вони випускають: горохо¬вий, курячий, харчо, грибні супи. Фарш, як правило, роб¬лять з курятини, телятини, яловичини. Свинина вико¬ристовується рідко і, як пра¬вило, додається в гороховий суп. Частина супів готують з грінками. У дефіциті - суп ква¬солевий - через дорожнечу си¬ровини і способи підготовки. Українські компанії контролю¬ють 3/4 виробництва супів.
До перших страв умовно відносять і бульйонні кубики по 10 г або в порошках. Вони не є самостійним продуктом харчування, а служать допов¬ненням до страви - щось се¬реднє між приправою і підси¬лювачем смаку (їх називають -"майже суп"). Останнім часом фірма "Техноком" випустила продукти: "Мівіна домашня", "Домашний обед".
Серед других страв швид¬кого приготування найбільш популярні локшина і картоп¬ляне пюре. Основний вироб¬ник - ТОВ "Техноком" (ТМ "Мі¬віна") - харківський виробник з в'єтнамськими коренями. Серед виробників: "Спритний кухар", "Пан картоплян", "Ве¬лика ложка", "Екотехніка" .
Для солодких третіх обідніх страв важли¬вим є використання плодових напівфабрикатів, які готують за спеціальною техно¬логією (суміш крохмалю та підготовленого яблучного пю¬ре нагрівають у варильному апараті протягом 15-20 хв. до повної клейстеризації. Нагріта суміш надходить на вальцьову сушарку, в якій за товщини шару 0,2 мм протягом 10-20 с її висушують і подрібнюють. Такі треті обідні страви готу¬ються моментально і віднов¬люються в теплій і холодній воді. Заслуговують на увагу нові продукти цього спряму¬вання - молочні коктейлі та суміші для приготування вер¬шкового крему. Для одер¬жання таких страв у суміш додають молоко або вершки і збивають.
Ми швидкими темпами йде¬мо до Європи, і харчоконцентратна галузь не є винятком. Особливою популярністю ос¬таннім часом користуються су¬хі сніданки - мюслі. Однак на ринку є продукти як вітчизняного виробника, так і закордонні, рецептури яких взяті як механічні сумі¬ші різних видів пластівців з сухими фруктами, цукатами, горіхами тощо. На жаль, дуже часто виходить, що спо¬сіб приготування, вказаний на етикетці в таких продуктах, не відповідає дійсності.
Отже ринок харчових концентратів представлений широким асортиментом товарів цієї групи. Ринок України насичений харчовими концентратами як закордонного так і вітчизняного виробництва причому левову долю представляють товари українських виробників та підприємств ближнього зарубіжжя.
Admin
Admin
Admin

Сообщения : 129
Дата регистрации : 2014-02-25

https://materialtovarzn.forum2x2.ru

Вернуться к началу Перейти вниз

Вернуться к началу

- Похожие темы

 
Права доступа к этому форуму:
Вы не можете отвечать на сообщения