Сучасне матеріалознавство та товарознавство: теорія, практика, освіта
Вы хотите отреагировать на этот пост ? Создайте аккаунт всего в несколько кликов или войдите на форум.

ЩОДО ЯКОСТІ ТА БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

Перейти вниз

ЩОДО ЯКОСТІ ТА БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ Empty ЩОДО ЯКОСТІ ТА БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

Сообщение автор Admin Вт Фев 25 2014, 19:14

Денисенко Т. М., к.т.н., доц.; Гаценко С. В.
ЧНТУ, м. Чернігів


ЩОДО ЯКОСТІ ТА БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

Сучасний світовий ринок – це ринок споживача. В умовах вільної конкуренції з двох однакових товарів часто вибирають найдешевший, а за однакових цін – найякісніший. Отже, якість є важливою ринковою характеристикою товару. Виробництво низькоякісних товарів завдає збитків. Тому проблема якості товарів є досить актуальною для підприємств по виробництву і реалізації товарів.
Якість – синтетичний показник, що відображає динаміку і рівень розвитку національної економіки до уміння управляти процесом формування якості продукції в рамках будь-якої господарської одиниці. Разом з тим, світовий досвід показує, що саме в умовах відкритої ринкової економіки, неможливо без гострої конкуренції. При цьому проявляються чинники, що роблять якість товарів умовою для виживання виробників продукції, мірилом результативності їхньої господарської діяльності, економічного благополуччя країни.
Останнім часом споживачі часто задаються питаннями про шкоду і користь харчових продуктів, їхніх інгредієнтів і про небезпеки, що виникають при їхньому споживанні. Це пов'язано з інформацією, що з'являється в різних джерелах, про шкоду тих чи інших продуктів, добавок, природних чи внесених інгредієнтів харчових продуктів. У результаті появи передчасних, неповних і спрощених зведень про складні дослідження в галузі харчування, науковим припущенням часто надається характер перевірених фактів. У такий спосіб увага громадськості концентрується не на тім, що корисно, а на тім, що шкідливо. Часто не приймається до уваги те, що недостатній рівень інформованості й освіченості споживача лякає його і викликає психологічний дискомфорт.
Головними чинниками цих негативних наслідків є ряд факторів:
– це погіршення умов навколишнього середовища, основною причиною яких є підвищена індустріалізація та хімізація виробництва – забруднення продуктів харчування шкідливими речовинами в процесі технології виготовлення (нітратами, радіонуклідами, пестицидами та ін.);
– – генна модифікація продуктів харчування. (Хоча наслідки їх впливу на навколишнє природне середовище, на людину, її життя i здоров'я досі не досліджені, проте кожен громадянин світу повинен бути попереджений, якщо в продукті є генетично модифікований організм.);
– – невідповідність системи контролю за безпекою та якістю продуктів харчування вимогам СОТ та Європейського Союзу.
Різні небезпеки, пов'язані зі споживанням харчових продуктів, можна об'єднати в кілька груп.
Застосовуючи критерії ризику, а саме вагу небезпеки, частоту зустрічності і час настання ефекту і, групуючи види небезпеки в п'ять класів, можна одержати наступний розподіл від максимального до мінімального ризику:
– небезпеки мікробного походження;
– небезпеки поживних речовин;
– небезпеки, пов'язані з забрудненнями з зовнішнього середовища;
– небезпеки природного походження;
– небезпеки харчових добавок і барвників.
Сьогодні харчові продукти є групою як натуральних, так і синтезованих продуктів харчування, виробництво яких зв'язане з використанням яких-небудь добавок, стабілізаторів, структуроутворювачів для додання визначеної смакової дії чи консистенції, а також з метою збільшення природних термінів їхнього збереження.
Безпека (нешкідливість) продукту — це відсутність у ньому шкідливих для організму людини речовин. Продукти харчування, в яких відсутні шкідливі речовини, називають екологічно чистими. Продукти, які містять незначну кількість шкідливих речовин, вважаються нешкідливими. Максимально допустимі рівні шкідливих речовин визначаються спеціальними документами Міністерства охорони здоров'я. Небезпечним (шкідливим) вважається продукт, що містить шкідливі речовини вище норм, наведених у цих документах. Такі продукти необхідно знищувати (деякі з них можна використати у переробній галузі промисловості).
До шкідливих забруднювачів харчових продуктів належать: важкі метали, нітрати, нітрити, пестициди, радіонукліди, антибіотики, гормональні препарати, антиоксиданти, консерванти, токсичні речовини, продуковані мікроорганізмами.
Забруднювачі є в газоподібних, рідких і твердих викидах, у відходах промислових підприємств, електростанцій, транспортних засобів, побутових відходах. Вони потрапляють у продукти внаслідок використання органічних і мінеральних добрив, пестицидів. Забруднення харчових продуктів радіонуклідами спричиняють атомні електростанції, атомні підводні човни, випромінювання від випробувань атомної зброї, рентгенівські апарати, прилади, в яких використовуються радіоізотопи, а також природні джерела — космічне випромінювання, радіоактивні гази земної кори.
Харчові продукти забруднюються токсинами таких патогенних хвороботворних мікроорганізмів роду Salmonela, роду Proteus, Cl. botulinum, Escherichia coli, Bacillus cereus, Streptococcus faecalis, Staphylococcus fureus, а також насінням отруйних рослин (наприклад, зерноборошняні товари), сторонніми домішками (скло, метали та ін.).
Безпека харчової продукції і продовольчої сировини є однією з вирішальних складових економічної безпеки кожної держави й визначається спроможністю країни ефективно контролювати виробництво й ввезення безпечного та якісного продовольства на загальновизнаних у світі засадах. Також безпека продуктів харчування грає першочергову роль у визначенні рівня життя в країні, її конкурентоспроможності на міжнародному ринку, стабільності національної валюти, тобто є чинником національної безпеки.
Проблематикою питання безпеки та якості продуктів харчування всерйоз зацікавлена більшість людей, яким не байдужі власне здоров’я та майбутнє наших нащадків.

Список використаних джерел: 1. Державні санітарні правила і норми [Електронний ресурс] http://zakon.nau.ua/doc/?uid=1046.10.0. 2. http://vkurse.ua/ua/events/mezhdunarodnyy-simpozium-po-organicheskim-produktam.html. 3. http://lovi-moment.com.ua/2012-09-18-18-23-11.html
Admin
Admin
Admin

Сообщения : 129
Дата регистрации : 2014-02-25

https://materialtovarzn.forum2x2.ru

Вернуться к началу Перейти вниз

Вернуться к началу

- Похожие темы

 
Права доступа к этому форуму:
Вы не можете отвечать на сообщения