Сучасне матеріалознавство та товарознавство: теорія, практика, освіта
Вы хотите отреагировать на этот пост ? Создайте аккаунт всего в несколько кликов или войдите на форум.

ВІТАМІННИЙ СКЛАД ГАРБУЗІВ НА ПОЛІССІ

Перейти вниз

ВІТАМІННИЙ СКЛАД ГАРБУЗІВ НА ПОЛІССІ Empty ВІТАМІННИЙ СКЛАД ГАРБУЗІВ НА ПОЛІССІ

Сообщение автор Admin Вт Фев 25 2014, 19:10

Булах М.В.; Колтунов В.А., д.с.-г.н., проф.
КНТЕУ, Київ


ВІТАМІННИЙ СКЛАД ГАРБУЗІВ НА ПОЛІССІ

Фактором, що визначає стан здоров’я людини та її працездатність є повноцінний раціон харчування, досягнути якого можна лише за умови постійного вживання достатньої кількості овочевої продукції, у тому числі і гарбузів, оскільки саме овочі є джерелом біологічно активних речовин.
До складу вітамінного комплексу гарбуза входять каротин, вітаміни С, В1, В2, В5, В6, Е, РР і навіть рідкісні вітаміни Т і K. Найбільша питома вага у складі біологічно активних речовин гарбузів належить саме каротину та вітаміну С.
За деякими даними [1] каротину в гарбузах буває у п'ять разів більше, ніж в моркві і в три рази більше, ніж в яловичій печінці. Цей мікронутрієнт у гарбузі сприяє поліпшенню зору, складу крові, підвищує імунітет, позитивно впливає на всі біохімічні процеси в печінці, прискорює відновлення жовчовидільної функції.
Вміст аскорбінової кислоти визначає біологічну цінність плодів гарбуза того чи іншого виду, оскільки вона бере участь у багатьох біохімічних окисно-відновних процесах в організмі, проявляючи антиоксидантну дію і сприяючи регенерації та загоєнню тканин, підтримує стійкість організму до різних видів стресів; забезпечує нормальний імунологічний і гематологічний статус. Літературні джерела не демонструють одностайності щодо вмісту вітаміну С у гарбузах. За даними Сердюк Т.А. [1], у м’якоті плодів міститься 8,0 мг% аскорбінової кислоти, інші дослідники доводять, що в гарбузах, вирощених в Україні у середньому накопичується від 6,9 до 18,8 мг%[2]. Деякі вчені [1,2] вважають, що вміст в гарбузах вітаміну С та каротину значною мірою залежить від грунтово-кліматичних умов їх вирощування. Найбільш придатною для досягнення потенційно можливого вітамінного складу гарбузів в Україні є зона Степу. В зоні Полісся подібні дослідження взагалі не проводились. Саме тому, дослідження вітамінного складу плодів гарбуза, вирощених в північно-західному Поліссі України, різних сортів та ступеня стиглості (табл. 1) є надзвичайно актуальним.




Таблиця 1 – Вміст основних біологічно активних речовин в гарбузах (середнє за 2009 – 2012 рр.)
Сорт Зав’язь, № Термін зберіган-ня, місяців Вміст, мг/100г
вітамін С каротин
до зберіга-ння після зберіга-ння до зберіга-ння після зберіга-ння
1 2 3 4 5 6 7
Мускатні
Новинка 1 6 7,6 7,3 14,3 11,9
2 6 8,8 4,9 10,6 8,9
3 6 5,4 3,2 9,0 7,2
Арабат-ський 1 5 6,1 4,1 18,3 13,0
2 6 5,0 3,9 14,7 8,3
3 4 4,1 3,0 10,6 7,1
4 4 3,4 2,9 6,8 6,2
5 1 3,3 - 5,3 -
Гілея 1 6 6,6 5,4 5,6 4,4
2 6 5,6 4,6 3,5 2,7
Руж Віф Д'Етамп 1 6 4,3 2,7 10,3 7,3
2 6 3,6 1,9 9,8 5,5
3 6 3,5 1,9 9,1 5,3
4 2 3,7 - 8,3 -
Великоплідні
Славута 1 6 8,5 4,7 7,6 4,6
2 6 5,3 3,6 4,3 2,6
Стофун-товий 1 6 6,1 3,7 6,9 5,6
2 6 6,2 3,4 6,6 4,4
3 5 4,8 3,1 4,6 3,5
4 5 4,2 2,7 4,1 3,0
5 5 3,9 - 3,1 -
6 5 4,5 - 4,0 -
Херсон-ський 1 4 8,7 5,7 4,0 3,3
2 4 7,0 2,7 4,4 2,5
Твердокорі
Мозоліїв-ський 1 6 6,7 4,0 6,7 1,7
2 5 6,3 3,6 6,5 1,5
3 5 4,6 3,4 5,6 1,2
4 3 4,2 3,3 5,4 1,2
Ждана 1 6 7,8 6,0 4,2 2,0
2 6 7,1 3,2 4,0 1,1


Закінчення табл. 1
1 2 3 4 5 6 7
Лель 1 6 2,9 2,2 2,0 1,5
2 5 2,6 1,4 1,6 0,8
Українсь-кий багато-плідний 1 5 6,9 4,3 10,2 5,6
2 6 6,2 4,1 9,1 4,9
3 5 5,1 3,7 7,8 4,7
4 5 3,7 3,3 5,9 4,6
5 5 3,4 2,9 6,5 4,4
6 4 4,3 2,3 5,4 3,4
7 5 3,9 2,2 4,8 3,4
8 1 3,2 - 6,3 -


Нами протягом 2009 – 2012 років було досліджено плоди гарбуза різного ступеня стиглості 11-ти сортів. Результати досліджень свідчать, що здатність накопичувати біологічно активні речовини плодами гарбуза залежать від видових і сортових особливостей та фази вегетації, під час якої їх збирають. Найбільше каротину накопичують плоди мускатних сортів, і зокрема Арабатського і Новинки, максимальну кількість вітаміну С містять перші зав’язі великоплідних сортів Славути і Стофунтового Перші зав’язі, що розвивались протягом найдовшого часу накопичували найбільше вітаміну С і каротину, їх вміст зменшувався з кожною наступною зав’яззю. У процесі зберігання вміст аскорбінової кислоту та каротину значно зменшувався – у середньому на 33,5% та 38,0% відповідно. Інтенсивніше він зменшувався пропорційно терміну зберігання у плодах третьої - сьомої зав’язей. Найменше вітамінів у процесі тривалого зберігання з урахуванням його терміну втрачали плоди перших зав’язей.

Список використаних джерел: 1. Сердюк Т.А. Изучение качественных изменений сортов тыквы при хранении в свежем и переработанном виде. / Автореф. дисс. на соискание учён, степени канд. с.-х. наук. - Киев, 1980. —20 с. 2. Скрипников Ю.Г. Диссертация на соискание ученой степени кандидата с-х. наук на тему «Селекция и биохимия тыквы в Ценрально-Черноземной зоне выращивания», - Мичуринск, 1958. - 243 с.
Admin
Admin
Admin

Сообщения : 129
Дата регистрации : 2014-02-25

https://materialtovarzn.forum2x2.ru

Вернуться к началу Перейти вниз

Вернуться к началу


 
Права доступа к этому форуму:
Вы не можете отвечать на сообщения